Hoe belangrijk is de snelheid / laadtijd van jouw website?
Ken je dit fenomeen? Je opent een website en het scherm blijft angstvallig wit. Pas na een aantal seconden verschijnen hier en daar stukjes tekst en afbeeldingen, en zo krijgt de website langzaam vorm. De vraag is: blijf je wachten tot de complete website is ingeladen, of ben je vroegtijdig afgehaakt?
De snelheid van een website wordt alsmaar belangrijker. De wereld om ons heen is snel, het internet is een gemakkelijk en snel medium, dus websites moeten ook aan de snelheidseisen van het moderne leven voldoen.
Een vertraging van 1 seconde in de laadtijd van jouw website kan de conversies met 7% doen dalen!
KissMetrics (bron) deed een onderzoekje naar de laadtijd van websites en hoe snel mensen afhaken. De resultaten zijn shocking. Oké, niet echt shocking want waarschijnlijk had jij dit, net als wij, al zien aankomen:
- 40% van de bezoekers verlaat een website als deze langer dan 3 seconden laadt;
- Een vertraging van 1 seconde in de laadtijd kan conversies met 7% verlagen;
- 47% van de bezoekers verwacht dat een website in minder dan 2 seconde volledig is geladen.
Wat doet Google met de laadtijd van websites?
De laadtijd / snelheid van jouw website draagt ook bij aan de positie in de zoekresultaten van Google!
Google is een slimme machine en zijn grootste doel is om mensen te "bedienen". Hoe mensen zich gedragen op jouw website en in de zoekmachine zijn goede graadmeters om te meten hoe de website voorziet in het "bedienen van mensen". Deze data wordt dus meegenomen in de bepaling welke bedrijven de hoogste posities in Google mogen bekleden.
Voorbeeldje: Wanneer je op een bepaalde zoekterm op plaats 2 staat en mensen klikken éérst op jouw resultaat en daarna pas op het eerste resultaat, dan zal het niet lang duren voordat je de eerste plek in Google te pakken hebt.
Kortom: wanneer de laadtijd slecht is en hierdoor "slecht surfgedrag" uitlokt, dan zul je dit vanzelf gaan merken aan de zoekmachine posities!
Facebook & snelheid / laadtijd van websites
Naast zoekmachines zijn sociale media een steeds groter wordende bron van verkeer en inkomsten voor veel websites. Facebook werkt middels een algoritme dat ervoor zorgt dat iedereen een zo relevant mogelijke feed te zien krijgt.
Wat blijkt: sinds deze augustus 2017 houdt Facebook ook rekening met de snelheid en laadtijd van websites. Als de signalen van Facebook aangeven dat een website link snel laadt, dan zal deze voorrang krijgen in de mobiele Facebook news feed.
Het is niet zo dat een snelle laadtijd hogere posities garandeert. Maar het helpt zeker mee, aldus Facebook in hun eigen nieuwsbericht (bron).
Jouw page speed opvragen
Ben jij benieuwd hoe jouw website presteert op het gebied van page speed? Google heeft een tool waarmee je dit eenvoudig kunt controleren:
"Luxere" websites en webshops hebben per definitie meer codering en zullen daardoor slechter scoren op sommige gebieden. Als je bijvoorbeeld Google's eigen blog (https://developers.google.com/) door deze tool laat checken, dan zijn er bij hun zelf ook nog flink wat verbeterpunten. Het is echter wel een mooi aanknopingspunt om te kijken waar eventuele pijnpunten op het gebied van laadtijd en snelheid liggen.
Er zijn overigens nog twee tools die je kunt gebruiken: GT Metrix & Pingdom.
Hoe kun jij jouw website sneller maken?
Er zijn enkele tips en tricks om uw website snelheid te optimaliseren en de laadtijd te verkorten. Een aantal hiervan kan de webbouwer oppakken, maar je kunt hier ook zelf aan bijdragen. Zelf kun jij:
- ... afbeeldingen tot ware grootte verkleinen. Is het tekstvat in jouw website 1000px breed? Dan is het sowieso niet nodig om de afbeelding groter dan 1000px breed te maken. Weet je al dat je de afbeelding slechts 400px breed in de website gaat plaatsen? Sla deze dan ook 400px breed zo op en upload deze op ware grootte in de website. Dit scheelt bestandsgrootte en uiteindelijk dus ook laadtijd.
- ... afbeeldingen comprimeren. Maak bijvoorbeeld gebruik van een (gratis) Online Image Optimizer waar je afbeeldingen in uploadt en in gecomprimeerde vorm weer downloadt. Vervolgens kun je ze in de website gebruiken. Ze zijn nu kleiner qua bestandsgrootte en zullen dus sneller laden. Qua uiterlijk en afmetingen zal er niets veranderen.
- ... video's via YouTube of Vimeo inladen. Plaats de video via een externe videodienst op uw website. Dit betekent dat de video niet ingeladen hoeft te worden zodra de website of pagina wordt geopend. Het inladen zal pas beginnen zodra men de video wil bekijken.
- ... contact opnemen met uw webbouwer. Geef aan dat je de website snelheid zou willen optimaliseren waar dit mogelijk is. Jouw webbouwer kan je hiermee verder helpen.
Samenvatting: hoe belangrijk is de laadtijd & snelheid van jouw website?
- De snelheid & laadtijd van de website hebben invloed op uw posities in de zoekmachines. Langzame websites lokken "slecht surfgedrag" uit. Dit wordt gemeten en gebruikt door Google om de zoekmachine posities te bepalen.
- Websites die langzaam laden worden sneller weggeklikt, vaak nog vóór de gehele website ingeladen is.
- 1 seconde méér laadtijd kan de conversies met 7% doen dalen.
- Facebook geeft websites met een snellere laadtijd voorrang in de mobiele news feed.
- Wat kun je zelf doen om de snelheid van uw website te verhogen? Je kunt:
- Afbeeldingen verkleinen tot bruikbare grootte, afbeeldingen comprimeren, video's via een externe videodienst (YouTube of Vimeo) inladen en contact opnemen met jouw webbouwer om de techniek te laten optimaliseren.