Inhoud In dit artikel
Celeste
Online MarCom
Gepubliceerd: 15 Januari 2020
Laatste update: 16 Februari 2021
Leestijd: 9 minuten

Je digitale sporen wissen? Dit is hoe!

Het internet staat vol met persoonlijke informatie, denk maar eens aan de hoeveelheid persoonsgegevens die op social media kanalen zoals Facebook worden geplaatst. Grote internetbedrijven maken hier dan ook niets liever dan gebruik van. Google gebruikt deze persoonsgegevens bijvoorbeeld om hun zoekmachine blijvend te optimaliseren en te verbeteren. Webshops kijken naar het koopgedrag en spelen hierop in door advertenties te tonen op andere websites dan de webshop waar jij net op aan het winkelen was. 

De reden waarom deze bedrijven dit doen? Om natuurlijk zoveel mogelijk geld binnen te halen. Dit doen ze door het gedrag van een (potentiële) klant te voorspellen aan de hand van data  die je waarschijnlijk (en zonder het lezen van de kleine lettertjes) beschikbaar hebt gesteld.

Wat precies de balans tussen privacy en gebruiksgemak is, is voor ieder individu anders. Het is nooit verkeerd bewust bezig te zijn met de hoeveelheid informatie jij via het internet verspreidt. De meeste privacy instellingen kunnen via het platform worden aangepast zodat je je digitale sporen kunt minimaliseren. Speciaal voor jou hebben wij een lijstje gemaakt waarmee jij jouw digitale sporen kunt wissen bij deze 5 grote techbedrijven.

Google

Google is nauwelijks nog weg te denken uit ons leven. Iets 'Googlen' op het internet? Gebruik maken van een web browser? De weg vinden door middel van een online wegenkaart? Tekst vertalen, video's bekijken, documenten en gegevens bewaren en noem het zo maar op. Voor iedere online dienst lijkt Google wel een betere versie te hebben. 

Hoe goed kent Google jou?

Dat Google enorm veel persoonlijke gegevens verzamelt is geen geheim. De gegevens worden gebruikt om marketing profielen op te stellen die later weer gebruikt kunnen worden bij online advertenties. Heb jij geen Google-account? Dan wordt de data zoals je zoekgedrag opgeslagen in een unieke ID die weer gekoppeld is aan jouw smartphone, browser of applicatie die jij op dat moment gebruikt.

Ben jij wel ingelogd via jouw Google-account? Dan worden er redelijk wat persoonlijke gegevens verzameld afhankelijk van welke dienst jij gebruikt. Niet alleen zoekopdrachten maar zo ook persoonsgegevens via Gmail, je afgespeelde video's via Youtube of je locatie en bezochte plaatsen via je Android smartphone worden bijgehouden. 

Met een paar stappen je sporen wissen

Gelukkig is het ook vrij gemakkelijk je digitale sporen op alle Google webdiensten in te stellen en te wissen. Zo kun je je zoekgeschiedenis in Google of Youtube, de laatste locaties waar je bent geweest of andere gegevens die Google heeft opgeslagen opschonen.

Stap 1:  Ga naar Google en meld jezelf aan met je Google account

Stap 2: Klik op 'Manage your Google Account' en kies in het linker menu voor 'Data & personalization'

Stap 3: In dit scherm kun je gemakkelijk alle privacy instellingen aanpassen

Stap 4: Gebruik de Privacy Checkup voor het nog gemakkelijker aanpassen van je privacy instellingen

Apple

De populaire Iphones, Macbooks, Airpods, Imacs en andere Apple producten zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ook deze apparaten draaien op jouw persoonlijke iCloud account en Apple ID waarmee gegevens en data wordt verzameld. Deze gegevens worden verzameld met als doel inzicht te krijgen in het consumentengedrag om zo producten, diensten en reclames van Apple te verbeteren. 

Hoe goed kent Apple jou?

Des te meer gegevens Google en Facebook verzamelt, des te meer Apple zich probeert te onderscheiden van de concurrent door de privacy van hun gebruikers te beschermen. Door middel van je Apple ID kun je je gegevens inkijken en een kopie van je gegevens krijgen. Dit kun je doen onder het kopje 'Gegevens en privacy' en vervolgens 'Beheer je gegevens en privacy'  

Met een paar stappen je sporen wissen

Ook is het mogelijk bij Apple je digitale sporen te wissen. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: Log met je Apple ID in op de desktop versie

Stap 2: Ga naar 'Gegevens en privacy' en daarna 'Beheer je gegevens en privacy'

Stap 3:  Hier krijg je de mogelijkheid je account te verwijderen of te deactiveren

Wanneer je ervoor kiest om je account te verwijderen, worden alle gegevens gekoppeld aan jouw Apple ID verwijderd van alle Apple diensten en applicaties. 

Microsoft

Een lange tijd heeft het grote softwarebedrijf Microsoft de voorhand gehad als het gaat om computers en computergerelateerde producten. Denk maar eens aan het besturingssysteem Windows XP en Internet Explorer die jarenlang door iedereen gebruikt werden. Vandaag de dag is Microsoft nog steeds een van de grote spelers dankzij producten zoals Office, Xbox en ook Windows. Deze producten van Microsoft gaan dan ook vaak gepaard met een persoonlijk Microsoft account. 

Hoe goed kent Microsoft jou?

Het is als Microsoft gebruiker vrij gemakkelijk te zien welke gegevens en data er van jou zijn opgeslagen . Hiervoor ga je naar het 'Privacy' knopje binnen je Microsoft account. Onder de activiteitenoverzicht is zichtbaar welke gegevens er zijn opgeslagen per onderdeel. Hierbij kan je denken aan de locatie van verschillende apparaten, maar ook je zoekgeschiedenis en meer. 

Met een paar stappen je sporen wissen

Met een Microsoft account kun je je gegevens per onderdeel wissen. Hiervoor ga je naar het 'Activiteitenoverzicht' zoals hierboven staat vermeld.

Stap 1: Kies per onderdeel of subonderdeel wat je wilt wissen

Stap 2: Om alles te wissen klik je rechts bovenaan de lijst op het knopje 'Activiteit wissen'

Facebook

Delen waar je aan denkt, waar je in het weekend naartoe gaat, met wie je hier naartoe gaat, wat je relatiestatus is en wie je familieleden zijn met al je vrienden, familie, kennissen maar ook vage bekenden. Facebook is een grote verzamelplaats van persoonlijke gegevens, en dit doen ze bewust. Dit bijna verslavende platform is erop gericht zoveel mogelijk persoonsgegevens te verzamelen. Slecht een online social netwerksite is het al lang niet meer. Ga voor jezelf na waarvoor jij het social media platform gebruikt en pas je instellingen hierop aan. 

Hoe goed kent Facebook jou?

Om in te zien wat Facebook precies van jou weet, ga je naar je instellingen en vervolgens naar 'Je Facebook gegevens'. Hier zie je precies welke informatie Facebook over jou verzameld heeft. Dit zijn niet alleen je persoonlijke gegevens maar bijvoorbeeld ook je interesses, je locatiegeschiedenis , je zoekgeschiedenis, applicaties waarbij je je met Facebook hebt aangemeld en nog veel meer. 

Met een paar stappen je sporen wissen

Je Facebook account wissen of (tijdelijk) deactiveren zorgt ervoor dat je gegevens niet meer zichtbaar zijn. Wanneer je je Facebook account wist betekent dit dat Facebook verplicht is je gegevens te wissen. Zo wis of deactiveer je je Facebook account:

Stap 1: Ga naar je Facebook instellingen en kies voor 'Je Facebook gegevens'

Stap 2: Kies voor de optie 'Deactiveren en verwijderen'

Stap 3: Kies voor de optie deactiveren: je account wordt tijdelijk gedeactiveerd OF kies voor verwijderen: je account wordt permanent verwijderd

Buiten het wissen of deactiveren van je gegevens is het ook mogelijk de zichtbaarheid van je gegevens en posts te beperken. Zo heb je zelf grip op wie welke gegevens van jou kan inzien. Volg hiervoor de volgende stappen:

Stap 1: Ga naar je Facebook instellingen 

Stap 2: Kies voor de kopjes Privacy, Tijdlijn en taggen, Verhalen, Locatie, Blokkeren, Taal en regio of Gezichtsherkenning

Stap 3: Pas de instellingen aan naar je gewenste voorkeur

Instagram

Instagram is hét snelstgroeiende social media platform met ruim 4 miljoen Nederlandse gebruikers. Hoewel het platform afkomstig is van het moederbedrijf Facebook, een grote data verzamelplaats, pakt Instagram het toch anders aan. Buiten het plaatsen van selfies, vakantiekiekjes, andere mooie foto's en het hierbij taggen van de locatie, vraagt Instagram minder persoonlijke informatie op dan Facebook. 

Hoe goed kent Instagram jou?

Wat Instagram dan wel goed in de gaten houdt, is wat je leuk vindt, wat je volgt en wat je allemaal deelt. Dit  doen ze om jou hierna natuurlijk gerichte advertenties te laten zien die zijn gevormd naar jouw persoonlijke voorkeuren. Maar dat is nog niet alles, Instagram weet nog veel meer over jou. Wil jij deze gegevens inzien? Dan kun je deze gewoon in je Instagram account opvragen onder het kopje 'Privacy en beveiliging' en vervolgens 'Gegevensdownload'. 

Met een paar stappen je sporen wissen

Instagram geeft de mogelijkheid de zichtbaarheid van je account en posts te beperken. Via deze manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je account als suggestie bij anderen wordt getoond.

Stap 1: Ga naar de instellingen van je Instagram account

Stap 2: Klik in het menu op 'Privacy en beveiliging'

Stap 3: Selecteer de privacy opties die jij wilt activeren

Stap 4: Onder het kopje 'Accountgegevens' staan nog veel meer opties om aan te passen

Het is ook mogelijk je Instagram account tijdelijk te deactiveren of te verwijderen. Je account tijdelijk uitschakelen kan onder het kopje 'Profiel bewerken' bij je instellingen. Het verwijderen van je account wordt iets lastiger gemaakt, deze optie is niet direct terug te vinden in je instellingen. Om je account te verwijderen kun je hebt best even gebruik maken van Google. Hiermee vind je snel de juiste link waarmee je je Instagram account kunt verwijderen, alleen nog even de reden opgeven waarom. 

Je privacy is wettelijk bepaald

Zoals je misschien wel weet zijn de Europese privacyregels AVG in Mei 2018 aangescherpt met een vernieuwde wetgeving. Deze nieuwe regels verplicht bedrijven om transparant te werken wanneer het gaat om persoonlijke gegevens en data. Wanneer bedrijven persoonsgegevens gebruiken, moeten ze aantonen welke gegevens ze gebruiken en waarvoor. Ook moet je als individu de mogelijkheid krijgen je eigen persoonsgegevens aan te passen of indien te laten verwijderen. Meer over deze nieuwe wetgeving lees je in dit artikel over AVG wetgeving

Ben jij je bewust van de digitale sporen die je achter laat? Nu weet je in ieder geval hoe je je digitale sporen bij deze vijf grote internetbedrijven kunt wissen!

Pssst... we hebben ook een privacy pakketje die je kunt aanvragen!

Contact
Cross Internet Lindanusstraat 12-14 6031EA Nederweert
+31 (0)495 45 11 70 Ma t/m vrij 09:00 - 17:00
Openingstijden Maandag: 08:30 - 17:00 Dinsdag: 08:30 - 17:00 Woensdag: 08:30 - 17:00 Donderdag: 08:30 - 17:00 Vrijdag: 08:30 - 17:00
Parkeertip Parkeren is mogelijk in de blauwe parkeerzone voor de ingang van ons pand. Vergeet je parkeerschijf niet!
Locatie Cross Internet Nederweert
+31 (0)495 45 11 70
Info@crossinternet.nl
+31 (0)637 45 3827
9.6 43 beoordelingen
Route Cross Internet ligt centraal in het zuiden van Nederland. Direct aan de afslag Nederweert. Deze verbindt de A2 met de N275 Weert - Nederweert. Venlo, Sittard, Echt, Eindhoven en Helmond zitten op 30 min reistijd door ligging dicht bij grens Limburg / Brabant.
Cookies op Cross Internet. Cross Internet gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie

Niet goed? Geld terug! Wij garanderen nieuwe klanten via jouw website Door onze bewezen aanpak zijn we overtuigd dat ook jouw website beter kan, deze meer bezoekers krijgt en jij nieuwe klanten en omzet genereert!

Uitgebreide garantie info
Contact opnemen
Onze formule voor meer klanten Klik voor meer informatie
Bereik meer klanten 1