01 Mei 2017 Wat kost een maatwerk website?

Wat kost een maatwerk website?

U voelt het waarschijnlijk al aankomen: de kosten van een maatwerk website zijn afhankelijk van een hele boel factoren. Nog niet stoppen met lezen, want u zult wel de informatie krijgen waarnaar u op zoek bent. Wij vertellen u graag wat een maatwerk website kost en hoe het kan dat er zoveel verschil kan zitten tussen offertes van verschillende bedrijven.

U zoekt een bedrijf dat een maatwerk website voor u kan maken?

We beginnen bij het begin: u zoekt een bedrijf dat u gaat voorzien van een mooie, goed werkende website. U surft wat rond op het internet en wellicht neemt u nog wat bedrijven in overweging die u zijn aangeraden.

De bedrijven die standaard template websites aanbieden voor een habbekrats, heeft u al aan de kant geschoven. U wilt immers een unieke en kwalitatieve website die niet lijkt op honderden andere websites en al zeker niet gemakkelijk gehackt kan worden. U kiest dus voor een maatwerk website.

Uiteindelijk gaat u offertes opvragen en wanneer u deze goed bekijkt, ziet u drastische verschillen in de tarieven. Hoe kan dit?
 • Bedrijf 1 vertelt u dat de website zo'n €2500,- gaat kosten en geeft aan dat uw website binnen één maand online kan staan.
 • Bedrijf 2 geeft aan dat voor er voor zo'n €5000,- een website kan worden gebouwd, en dat deze in zo'n 2 tot 3 maanden live kan staan.
 • Bedrijf 3 komt met een budget van €12.000,- en vertelt u dat het zo'n 5 maanden duurt om de website te lanceren.

Hoe kan het dat er zulke grote verschillen zitten tussen de kosten van een maatwerk website bij drie bedrijven? 

Hoeveelheid en complexiteit projecten

Hoe lager de kosten van de website, hoe meer projecten het bedrijf nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Dit betekent dus ook dat deze projecten niet te complex moeten zijn. Bedrijf A zou bijvoorbeeld een freelancer kunnen zijn die alle aspecten van het websites maken zelf oppakt. Van Bedrijf C kunnen we stellen dat het een webbureau is met gespecialiseerde werknemers per onderdeel in dienst.

Skills van het personeel

Aansluitend op het bovenstaande: de kosten van een maatwerk website worden namelijk voor een groot deel bepaald door de vakkundigheid van het personeel. Het vereist vaardigheden en ervaring om een complexe maatwerk website optimaal op te bouwen zodat deze snel is, voldoet aan de laatste richtlijnen van Google en tevens voldoet aan de eisen van de klant. Daarnaast wordt er constant geïnnoveerd op het gebied van webdevelopment: deze nieuwste technieken vereisen studie en ervaring. Studie & ervaring kosten tijd, en tijd kost geld.

De grootte en kwaliteit van het portfolio

Bij een hoger kostenplaatje zijn de verwachtingen hoger. Dat is logisch. Het is dan aan het bedrijf om deze verwachtingen waar te maken. Omdat een dergelijk bedrijf minder projecten aflevert, is er méér tijd voor een project en dit zou u als het goed is terug moeten zien in het eindresultaat. Daarom zal een duurder bureau ook een mooier, indrukwekkender en gevarieerder portfolio hebben dan een goedkoop bureau. Wellicht komt u zelfs wat grote namen van bekende mensen en/of bedrijven tegen.

Hoe beslist u welk bedrijf u nodig heeft?

Allereerst dient u te bepalen welke functionaliteiten u in uw website wilt hebben. Wilt u een online visitekaartje met weinig tot geen functionaliteiten? Dan zou een goedkope maatwerk website een prima optie kunnen zijn. Vereist uw website meer zorg, en wenst u bijvoorbeeld extra functionaliteiten die eventueel met elkaar moeten samenwerken? Dan zijn ervaring en skills vereist om dit te kunnen bouwen. Wenst u volledig unieke, op maat gemaakte toepassingen in uw website en optimale flexibiliteit? Kies dan voor een gespecialiseerd bureau.

Vergeet niet om iets verder in de toekomst te kijken: wanneer u nu kiest voor een goedkopere maatwerk website, zorg dan dat u bij een webbouwer of bureau zit dat u ook in de toekomst eventueel kan voorzien van een iets complexere website. Kortom: kies een bouwer die met u mee groeit en ook proactief met u mee denkt.

Budget bepalen voor maatwerk website

De kosten van een maatwerk website gaan hand in hand met uw budget. Uiteindelijk dient het wel in uw begroting te passen. Echter, het belang van een goede website wordt nog vaak onderschat en krijgt vaak te weinig budget toebedeeld. Wat vaak wordt vergeten is dat een website (mits aangevuld met ) uiteindelijk geld oplevert. Wij vinden dat een website met online marketing een investering is, en géén kostenpost. Vaak wordt dit echter nog niet zo gezien.

Een vuistregel voor het budget dat vrijgemaakt zou moeten worden voor een website, is als volgt:

 • Bedrijven met een omzet tot €200.000
  • Deze bedrijven zouden 5% van de jaarlijkse omzet beschikbaar moeten stellen voor hun website.
 • Bedrijven met een omzet van €200.000 - €500.000
  • Deze bedrijven zouden 3-4% van de jaarlijkse omzet beschikbaar moeten stellen voor hun website.
 • Bedrijven met een omzet van €500.000 - €1M
  • Deze bedrijven zouden 2-3% van de jaarlijkse omzet beschikbaar moeten stellen voor hun website.

Uiteraard is dit een vuistregel, en op een aantal bedrijven zal deze gewoon niet van toepassing zijn. Dient u bijvoorbeeld uw hoofdinkomsten uit een website te halen, dan liggen de deze cijfers heel anders. Hetzelfde geldt als u in een start-up fase zit waarin u nog geen winst maakt. Ook dan kunnen we ons goed voorstellen dat u wilt beginnen met een basis website die niet te veel kosten met zich meebrengt.

Wat kost een maatwerk website bij Cross Internet?

Wanneer we de kosten van een maatwerk website moeten bepalen, kijken we goed naar de grootte van de website, de hoeveelheid designwerk, de mate van complexiteit van de website en eventuele modules, en de mate waarin we onderdelen volledig from scratch voor u op maat moeten coderen.

Een volledige maatwerk website is al mogelijk vanaf €2100,-. Dit is als het ware het uitgangspunt voor een website zonder complexe modules, upgrades en koppelingen met externe partijen. Aan de hand van uw wensen en eisen kunt u een vrijblijvend gesprek aangaan met onze account manager. Op basis daarvan zult u een preciezere offerte ontvangen.

 

Een website als investering (in plaats van kostenpost)

Wilt u echt iets uit uw website halen, bijvoorbeeld klanten, contactformulieren of andere vormen van sales? Wilt u van uw website een lead- of klanten generator maken, in plaats van een online visitekaartje? In dat geval is het belangrijk om te kijken naar de online marketing. De benodigde werkzaamheden op dat gebied zijn compleet uniek per bedrijf, dus hier zijn geen uitspraken over te doen. Hier komt namelijk ook een hele analyse bij kijken van uw bedrijfswebsite, uw concurrenten en de markt.

Hopelijk hebben we u een beetje wijzer gemaakt op het gebied van kosten van een maatwerk website. Nogmaals: de kosten zijn schattingen. Wanneer u écht wilt weten wat de uiteindelijk kosten van een dergelijke website zijn, dan kunt u het beste even contact opnemen. Wij maken graag een maatwerk offerte voor u.

Terug naar overzicht
Hebben we uw interesse gewekt?Blijf maandelijks op de hoogte van de laatste nieuwtjes
Onze certificeringen
Ecabo
Cross Internet Lindanusstraat 12-14,
6031 EA Nederweert, Limburg,
Nederland
Telefoon: +31(0)495 45 11 70 Mobiel: +31(0)6 374 538 27 Mail: info@crossinternet.nl
Nieuwsbrief Online marketing nieuws waar u iets aan heeft!
© Cross Internet 2006 - 2019 | Algemene voorwaarden | Juridisch | Privacy cookieverklaring | Sitemap