Inhoud In dit artikel
Floor
Online MarCom
Gepubliceerd: 10 Maart 2023
Laatste update: 09 Mei 2023
Leestijd: 11 minuten

ChatGPT voor SEO: 10 praktische toepassingen

ChatGPT is een relatief nieuw begrip dat wellicht net als SEO vragen bij je oproept. Wat houden ChatGPT en SEO precies in en hoe kun je deze twee combineren voor een optimale zichtbaarheid? In deze blog gaan we hier dieper op in en delen we diverse praktische toepassingen die jou kunnen helpen om jouw online zichtbaarheid te vergroten met behulp van ChatGPT.

SEO: wat is het?

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd, is het proces van het optimaliseren van een website om de zichtbaarheid en positie ervan te verbeteren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Als je online actief bent, weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om de zichtbaarheid van je website te vergroten. Mensen kijken vaak niet verder dan de eerste paar zoekresultaten wanneer ze op zoek zijn naar een bepaald product of een bepaalde dienst. Daarom is het gebruik van SEO van groot belang. Hoe hoger een website scoort in de zoekresultaten van Google, hoe groter de kans is dat leads de website bezoeken en klant worden. Dit maakt SEO een belangrijk aspect van online marketing.

Wat is ChatGPT?

OpenAI, een onderzoekslaboratorium dat in 2015 werd opgericht door Elon Musk en de Amerikaanse ondernemer Sam Altman, heeft recent ChatGPT ontwikkeld. ChatGPT is een geavanceerde software die getraind is om menselijke taal te begrijpen én te genereren. Met behulp van geavanceerde technologieën zoals ''machine learning'' heeft ChatGPT zeer grote hoeveelheden tekst gegevens geanalyseerd en begrijpt daarom de complexiteit en subtiliteiten van verschillende talen. Hierdoor is de chatbot in staat om gesprekken van mensen na te bootsen en vragen te beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen. Deze onderwerpen zijn onder andere kunst, cultuur, technologie, wetenschap en nog veel meer. 

Daarnaast is het erg eenvoudig om een ChatGPT-account aan te maken. Je hoeft alleen maar naar de website van OpenAI te gaan en een gratis account aan te maken met behulp van enkele eenvoudige stappen en je e-mailadres. Naast de gratis versie van ChatGPT is er ook ChatGPT-4 beschikbaar, die dankzij zijn uitgebreidere algemene kennis en probleemoplossend vermogen complexere problemen met meer nauwkeurigheid kan oplossen.

ChatGPT en SEO: een goede combinatie?

Dankzij de mogelijkheid van ChatGPT om zich aan te passen aan verschillende schrijfstijlen en contexten, worden de gegenereerde antwoorden als zeer natuurlijk en intuïtief beschouwd. Dit maakt het een interessante optie voor SEO-doeleinden. Echter, het gebruik van de chatbot is niet altijd ideaal wat betreft SEO-doeleinden. Hieronder vind je enkele praktische toepassingen waarmee je aan de slag kunt met behulp van ChatGPT en enkele kritiekpunten om rekening mee te houden.

1. Zoekwoordenonderzoek

ChatGPT is niet alleen in staat om natuurlijke en intuïtieve antwoorden te produceren, maar kan ook een handig hulpmiddel zijn bij het vinden van relevante zoekwoorden voor SEO. Het enige wat je hoeft te doen is de chat te openen en gerelateerde zoekwoorden te vragen. Door het diepe begrip van zoekresultaten van de chatbot, zal deze vervolgens een lijst met gerelateerde zoekwoorden samenstellen die relevant zijn voor jouw onderwerp. Door gebruik te maken van ChatGPT, kun je de relevantie en het potentieel van bepaalde zoekwoorden snel en gemakkelijk evalueren en zo jouw SEO-strategie verbeteren. Hieronder is een voorbeeld te zien waarin ChatGPT wordt ingezet om hulp te bieden bij het genereren van zoekwoorden.

zoekwoorden lijst chatgpt

Als we verder kijken naar de manier waarop zoekwoorden worden gegenereerd, blijkt dat dit in de praktijk eigenlijk niet effectief is, omdat er geen rekening wordt gehouden met de zoekvolumes van de gegenereerde zoekwoorden. Hoewel het genereren van zoekwoordsuggesties wel degelijk kan werken, moet je alsnog een tool gebruiken om de volumes van de zoekwoorden te controleren. Dit kan het proces minder efficiënt maken dan veel mensen initieel denken.

2. Zoekintentie bepalen

Wat is zoekintentie?

Zoekintentie verwijst naar de motivatie achter een zoekopdracht in zoekmachines. Het is de behoefte of het probleem waar de zoekopdracht naar verwijst. Bij elke zoekopdracht die mensen invoeren, is er een bepaalde zoekintentie die hen drijft. Dit kan variëren van het zoeken naar informatie, het vinden van een specifiek product of het oplossen van een probleem. Het begrijpen van de zoekintentie is van belang voor het optimaliseren van SEO en het effectief aanbieden van de juiste content.

ChatGPT en zoekintentie

ChatGPT maakt gebruik zoekwoorden om de zoekintentie te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn, navigatie naar een specifieke website of het kopen van een product. Door de chatbot te trainen met een grote hoeveelheid tekst over verschillende onderwerpen, kan het leren om teksten te genereren die gerelateerd zijn aan de verschillende zoekintenties die mensen kunnen hebben. Vervolgens kun je de tool gebruiken bij het bepalen van de zoekintentie van specifieke zoekwoorden. Zie hieronder een voorbeeld van de vraag aan ChatGPT over de intentie van een zoekwoord.

zoekintentie zoekwoord chatgpt

3. Content creatie of inspiratie

ChatGPT biedt niet alleen hulp bij het maken van content, maar kan ook dienen als inspiratiebron. Met behulp van deze software kun je bijvoorbeeld vragen of de chatbot een tekst kan genereren over een bepaald onderwerp, met een specifieke lengte. Dit kan je helpen bij het vinden van ideeën en als basis dienen voor het creëren van je eigen unieke tekst. Hieronder vind je een voorbeeld van een korte tekst die gegenereerd is met behulp van ChatGPT.

tekst schrijven chatgpt

Hoewel het verleidelijk kan zijn om ChatGPT te gebruiken voor het creëren van content, zoals het schrijven van teksten, is het belangrijk om te erkennen dat dit niet altijd de meest betrouwbare methode is. Hoewel ChatGPT een goed niveau van taalbegrip vertoont, heeft de AI toch zijn beperkingen en is de informatie die verstrekt wordt niet altijd juist. Om deze reden is het van belang om de informatie die door de chatbot wordt verstrekt nooit zomaar te gebruiken voor teksten. Gebruik de output bijvoorbeeld voor inspiratie voor teksten die je wilt gaan schrijven of herschrijf de output in je eigen woorden. Zo creëer je alsnog je eigen unieke tekst, met een beetje hulp van ChatGPT.

4. Onderwerpen bedenken

ChatGPT kan je helpen bij het bedenken van onderwerpen voor teksten op jouw website. Door de chatbot te trainen met een grote hoeveelheid tekst over verschillende onderwerpen, kan het suggesties geven die gerelateerd zijn aan jouw website-onderwerp. Onderstaand een voorbeeld over hoe ChatGPT kan helpen bij het bedenken van onderwerpen voor jouw tekst.

onderwerpen voorstellen chatgpt

Ook hierbij is het van belang te vermelden dat de onderwerpen wellicht goed kunnen zijn, er dient alsnog een zoekwoordenonderzoek uitgevoerd te worden om de zoekvolumes te bepalen. ChatGPT kan dit dus niet, waardoor je alsnog een andere tool nodig hebt om te bepalen hoe interessant een onderwerp is op basis van zoekvolumes.

5. Hulp bij herschrijven 

ChatGPT biedt ondersteuning bij het herschrijven van teksten en zinnen in verschillende vormen, waaronder de U-vorm, Jij-vorm, speelse, natuurlijke of professionele manier. Het is mogelijk om ChatGPT te vragen om zinnen op verschillende manieren te herschrijven, zodat je verschillende perspectieven op de tekst kunt ontdekken en de meest geschikte kunt kiezen die past bij jouw behoeften of de manier waarop je de informatie wilt overbrengen. Hieronder vind je een voorbeeld.

tekst herschrijven chatgpt

Hoewel de chatbot kan helpen bij het herschrijven van teksten, kan dit proces meer tijd in beslag nemen dan gewenst. Het is altijd van belang is om de herschreven tekst zorgvuldig na te lezen en te controleren of de informatie die erin staat, exact overeenkomt met de informatie die in de oorspronkelijke tekst stond. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat de chatbot overbodige informatie toevoegt of juist relevante informatie weglaat, die je wel in je herschrijving wilt hebben staan.

6. SEO titels vormen

ChatGPT kan niet alleen helpen bij het schrijven van teksten, maar ook bij het optimaliseren van deze teksten voor zoekmachines. Door aan de chatbot te vragen om meerdere SEO titels te vormen voor een specifiek onderwerp, krijg je verschillende suggesties die je kunt gebruiken om jouw tekst te optimaliseren. Zie hieronder een voorbeeld van een vraag aan ChatGPT over het bedenken van SEO titels voor een tekst.

seo titels chatgpt

Voor het genereren van SEO-titels levert ChatGPT niet altijd het gewenste resultaat. Bij het genereren van SEO-titels is het namelijk van belang dat je binnen het maximaal toegestane aantal tekens blijft. De chatbot houdt zich hier niet altijd aan. Hierdoor zijn de door de chatbot gegenereerde SEO-titels over het algemeen minder sterk dan de titels die zelf bedacht zijn. Daarnaast dient er gebruik te worden gemaakt van branding in SEO-titels. Hierdoor wordt originaliteit gegarandeerd en wordt de juiste uitstraling van het merk gecreëerd, wat resulteert in sterk geformuleerde titels voor een bedrijf.

7. Proeflezen van teksten

ChatGPT kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het nakijken van geschreven teksten. Met behulp van technologie kan de chatbot de tekst controleren op mogelijke fouten in spelling, grammatica en zinsbouw. Het biedt daarmee een efficiënte manier om teksten te verbeteren en te zorgen voor een professionele en goed geschreven teksten. Hieronder vind je een voorbeeld van het gebruik van ChatGPT voor het proeflezen van een tekst.

proeflezen chatgpt

8. Content marketing strategie creëren

Wat is een content marketing strategie?

Een content marketing strategie is een plan waarbij je besluit welke informatie je op welke manier en op welk moment met je doelgroep deelt. Het doel van deze strategie is om klanten te interesseren in een bedrijf door waarde te creëren door middel van informatieve en interessante inhoud. Door het leveren van waardevolle inhoud en gebruik van SEO kan je de merkbekendheid van je bedrijf vergroten en zo ook je klantenbestand uitbreiden.

ChatGPT en content marketing strategie

Je kunt de hulp van ChatGPT inroepen bij het ontwikkelen van een content marketing strategie voor specifieke onderwerpen. Hoewel de chat geen zeer gedetailleerde content marketing strategie kan genereren, kun je het wel zien als een inspiratiebron. Houd er wel rekening mee dat er het risico bestaat dat anderen dezelfde vragen stellen en daardoor een soortgelijke content marketing wordt gecreëerd. Om het beste resultaat te behalen, is het een aanrader om de strategie dus aan te passen naar je eigen behoeften. Hieronder vind je een voorbeeld van een content marketing strategie die is ontwikkeld door ChatGPT.

marketingstrategie chatgpt

9. Inhoudsoverzicht samenstellen

Spreekt een van de blogtitels die de chatbot heeft verzonnen je aan? Dan kun je ChatGPT de vraag stellen om een inhoudsoverzicht van deze vraag samen te stellen. Hierdoor krijg je een overzicht of eventueel inspiratie over de structuur die je kunt volgen bij het kiezen van deze titel. Dit is vooral handig wanneer je hulp nodig hebt bij het opstellen van een goed samenhangend inhoudsoverzicht voor je content. Hieronder kun je een voorbeeld vinden over de vraag aan ChatGPT over het samenstellen van een inhoudsoverzicht.

inhoudsoverzicht chatgpt

10. Hulp bij reguliere expressies

Wat is een reguliere expressie?

Een reguliere expressie is een soort uitdrukking die gebruikt wordt om bepaalde informatie uit tekststrings te halen, zoals bijvoorbeeld URL's. Het is handig omdat je hiermee informatie kunt filteren in programma's zoals Google Analytics, zonder dat je uitgebreide filters hoeft in te stellen.

Reguliere expressie en ChatGPT

Als je op zoek bent naar zoekwoorden die in de vorm van vragen in Google Search Console staan, kun je de chatbot om hulp vragen. Zo kun je de volgende vraag aan ChatGPT stellen: "Wat is een reguliere expressie om overeenkomsten te vinden die een van de woorden 'wanneer' en 'waarom' bevatten?" Kopieer en plak dit patroon in het filterveld van Google Search Console en de woorden 'wanneer' en 'waarom' zouden dan de eerste woorden in een match moeten zijn. Dit is vooral handig als je geen technische achtergrond hebt. Hieronder vind je een voorbeeld met de vraag over een reguliere expressie aan ChatGPT ter verduidelijking.

reguliere expressie chatgpt

ChatGPT en SEO, een match?

Hoewel ChatGPT vele handige toepassingen biedt, is het belangrijk om te erkennen dat het een hulpmiddel is en niet geschikt is om menselijke inbreng volledig te vervangen. Ondanks de geavanceerde technologie is de diepgang van menselijke inzichten en ervaringen nog steeds onvervangbaar. Het combineren van menselijke expertise met ChatGPT kan daarnaast wel zorgen voor een effectievere aanpak bij het creëren van SEO content. Door de mogelijkheden van ChatGPT te benutten, kunnen complexe taken sneller worden uitgevoerd en kunnen er eventueel meer ideeën worden gegenereerd.

Daarnaast is het dus altijd van belang om kritisch te blijven en de resultaten te controleren, zodat de gegenereerde content voldoet aan de eisen en verwachtingen. ChatGPT en SEO zijn dus in bepaalde mate zeker een match, maar enkel wanneer er door iemand met SEO expertise wordt gehandeld.

Wist je dat Universal Analytics binnenkort verdwijnt? Heb jij al GA4? Lees meer in deze blog

Haal het maximale uit je online verkeer met Cross Internet!

Het is erg belangrijk om online zichtbaar te zijn in deze digitale wereld. Er zijn voortdurend veranderingen en ontwikkelingen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je hulp nodig hebt bij het optimaliseren van SEO, SEA, social media marketing of meer, Cross Internet kan je helpen om het maximale uit je online verkeer te halen. Samen kunnen we de online zichtbaarheid van jouw website naar een hoger niveau tillen! Benieuwd naar meer? Neem vandaag nog contact met ons op.

Contact
Cross Internet Lindanusstraat 12-14 6031EA Nederweert
+31 (0)495 45 11 70 Ma t/m vrij 09:00 - 17:00
Openingstijden Maandag: 08:30 - 17:00 Dinsdag: 08:30 - 17:00 Woensdag: 08:30 - 17:00 Donderdag: 08:30 - 17:00 Vrijdag: 08:30 - 17:00
Parkeertip Parkeren is mogelijk in de blauwe parkeerzone voor de ingang van ons pand. Vergeet je parkeerschijf niet!
Locatie Cross Internet Nederweert
+31 (0)495 45 11 70
Info@crossinternet.nl
+31 (0)637 45 3827
9.6 43 beoordelingen
Route Cross Internet ligt centraal in het zuiden van Nederland. Direct aan de afslag Nederweert. Deze verbindt de A2 met de N275 Weert - Nederweert. Venlo, Sittard, Echt, Eindhoven en Helmond zitten op 30 min reistijd door ligging dicht bij grens Limburg / Brabant.
Cookies op Cross Internet. Cross Internet gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie

Niet goed? Geld terug! Wij garanderen nieuwe klanten via jouw website Door onze bewezen aanpak zijn we overtuigd dat ook jouw website beter kan, deze meer bezoekers krijgt en jij nieuwe klanten en omzet genereert!

Uitgebreide garantie info
Contact opnemen
Onze formule voor meer klanten Klik voor meer informatie
Bereik meer klanten 1