Inhoud In dit artikel
Floor
Online MarCom
Gepubliceerd: 30 April 2021
Laatste update: 20 December 2022
Leestijd: 8 minuten

Zo doe je dat: jouw website of content sneller laten indexeren in Google

Je hebt een nieuwe website en staat in de startblokken om deze met de wereld te delen. Of je hebt zitten zwoegen op een nieuwe blog die je graag online zichtbaar wil maken. In beide gevallen wil je dan zo snel mogelijk dat je website of pagina geïndexeerd wordt door Google. De indexatie kan echter enkele dagen – of in het ergste geval weken – in beslag nemen. Gelukkig zijn er enkele tips om het indexeren te versnellen, en wij delen ze met je!

Wat is indexeren?

Als er gesproken wordt over de livegang van een website of het plaatsen van een nieuwe pagina, dan wordt er vaak in één adem gesproken over het indexeren. Maar wat betekent het nu precies? Indexeren is het proces waarbij de zoekmachine de broncode van jouw website scant. Het algoritme gaat zijn werk doen en bepaalt op welke positie je pagina binnen de zoekmachine geplaatst wordt. Het indexeren zorgt er dus voor dat (nieuwe) content vindbaar is en jij hiervan profiteert in de vorm van organisch verkeer. 

Vergis je bij het indexeren echter niet met zoekmachine optimalisatie (SEO). Door het indexeren word je website door Google gevonden en op basis van beoordeling op een positie geplaatst . Dit garandeert echter niet dat je doelgroep jou op de eerste en tweede pagina van Google zal vinden. Indexeren is enkel een onderdeel van SEO. Wil je zorgen dat je website op bepaalde zoektermen een hoge positie- het liefst natuurlijk positie 1 – in Google behaald? Dan dien je ook naar andere takken binnen zoekmachine optimalisatie te kijken.

Wordt jouw pagina gevonden door Google?

 

Hoe bepaalt Google de snelheid van indexeren?

Voordat we het gaan hebben over de tips voor een snelle indexering, is het allereerst belangrijk om te begrijpen hoe Google deze indexatie bepaalt. Google is wereldwijd de grootste en populairste zoekmachine. Het dragen van deze titel brengt taken met zich mee. Zo moet Google dagelijks miljarden pagina’s indexeren. Logischerwijs kan dit niet op één moment, maar bepaalt de zoekmachine zelf welke pagina’s en op welk moment geïndexeerd worden. Ga er in ieder geval vanuit dat het indexeren minimaal enkele dagen tot soms weken in beslag kan nemen. 

Een handige tool om de vorderingen van je website op de voet te volgen, is via Google Search Console (voorheen Webmaster Tools). Hierin kun je geïndexeerde pagina’s bekijken en eventuele foutmeldingen terugvinden. Gaat het indexeren voor jou niet snel genoeg? Dan kun je middels Search Console ook handmatig pagina’s worden ingediend ter controle. Ondanks dat Google de snelheid bepaalt, zijn er wel enkele handelingen die het indexeren kan beïnvloeden. Enkele tips hiervoor delen we verder in deze blog met je.

Hulp nodig bij het gebruik van Google Search Console of wil je graag meer weten over de tool? Cross Internet legt je er graag meer over uit. Contact opnemen is zo gebeurd!

G Hoe een website sneller laten indexeren? |

 

Hoe lang duurt indexeren in Google?

Iedere dag, ieder uur en ieder minuut worden er nieuwe producten, pagina’s en content op het internet toegevoegd. Daarbij wijzigen we ook bestaande pagina’s. Wanneer je dit bij elkaar optelt dan krijg je al snel een grote rekensom aan content die Google moet verwerken. Het indexeren in Google is vaak dan ook niet binnen één dag gebeurd. Hierbij hangt het ook af of je website net live staat. Als dit het geval is, heeft je website nog niet veel kwalitatieve links ontvangen. Deze links spelen een positieve rol in de snelheid van de indexering.

5 tips voor een snelle indexering

Ondanks dat Google zelf bepaalt op welk moment het je website crawlt, zijn er enkele tips om dit proces te versnellen. Wij geven je vijf tips die je kunnen helpen.

1. Sitemap XML maken

De eerste stap naar een snellere indexering is het aanmaken van een sitemap van je website. Een sitemap is een overzicht van je volledige website, waarin alle url’s van je website zijn weergeven. De map is volledig geautomatiseerd. Dit is wel zo handig als je een nieuwe pagina maakt, jij niet handmatig de lijst moet bij te werken maar dit helemaal vanzelf gebeurd. Een sitemap is via verschillende websites of plug ins aan te maken. De sitemap kun je vervolgens in Google Search Console uploaden zodat Google je website sneller begrijpt.

2. Google Search Console

Het kwam in deze blog al even kort voorbij: Google Search Console. Deze tool van Google is een handige manier om wijzigingen van je website – en daarbij onderhangende pagina’s –  in  de gaten te houden.  Bovendien kun je via Search Console het indexeren in eigen handen nemen. Dit kun je doen door de sitemap van je website in Google Search Console in te geven. Zo kun je binnen de tool ervoor kiezen om de gehele website (opnieuw) te laten crawlen. Je geeft hiermee Google een seintje dat je website nieuwe informatie bevat en geeft de opdracht je website opnieuw volledig door te spitten. Hierdoor zal de zoekmachine zo snel mogelijk je website opnieuw beoordelen.

websitestructuur pen papier schets

 

3. Goede websitestructuur

Een essentieel onderdeel om Google je pagina én website beter te begrijpen, is je websitestructuur. Heb je hier nooit naar gekeken? Dan wordt het tijd! De manier waarop je website is opgebouwd, bepaalt namelijk hoe Google je site leest. Er zijn verschillende vragen waar je over na moet denken, wanneer je jouw website vormgeeft.

  • Hoe ziet je URL structuur eruit? 
  • Welke pagina’s zijn intern gelinkt aan andere pagina’s?
  • Is dit een logische verbinding van de pagina’s of is er wellicht een logischer of relevantere manier? 


Door een goede websitestructuur te maken, zorg je dat de leesbaarheid van je website voor Google verhoogd wordt en je pagina’s hiermee sneller vindbaar worden. Maak je in je URL en op je pagina’s gebruik van keywords? Woorden die sterk in Google scoren, worden namelijk veelal makkelijker teruggevonden in Google. Een goede websitestructuur begint bij een kloppend webdesign!

Google bepaalt zelf het crawl tempo. Gelukkig kun je dit proces beïnvloeden

 

4. Links van belangrijke pagina’s

Om het proces van indexeren te versnellen, spelen het aantal backlinks van je website een belangrijke rol. Wat dit concreet betekent? Je moet ervoor zorgen dat andere websites naar jou verwijzen.

Backlinks zijn verwijzingen in vorm van links van anderen websites naar jouw website. Google ziet deze verwijzingen immers als graadmeter voor de mate van expertise. Hoe meer kwalitatieve en relevante backlinks je website ontvangt, hoe waardevoller je bent voor Google. Daar komt nog eens bij dat deze backlinks afkomstig zijn van websites die al in de Google index zijn weergeven. Wanneer Google deze linkverwijzing leest, zal het sneller op je website of pagina terecht komen. Met als resultaat: sneller in de index worden opgenomen. Het ontvangen van links via linkbuilding zijn dus een goed steuntje in de rug om je zichtbaarheid in de Google index te versnellen.

5. Zichtbaarheid op social media

Wellicht dat externe linkbuilding nog vrij nieuw voor je is. Dan kun je er ook voor kiezen om links vanuit social media te verkrijgen. Zoekmachines zoeken het hele internet af, dus ook social media. Voor jou een eenvoudige manier om via diverse kanalen een link naar je pagina te verzorgen. Denk hierbij aan:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn

Hiermee versnel je op een eenvoudige manier de indexactie in Google. Vergeet ook niet om regelmatig nieuwe content op je website te delen op social media. Google kan immers via je social media het signaal krijgen dat er nieuwe content live staat, waardoor je blog of pagina sneller wordt geïndexeerd.

Indexering is gelukt! Maar vindbaar op pagina 12

Is het je gelukt om je website of pagina te laten indexeren, maar ben je vrijwel onvindbaar in de zoekresultaten? Google heeft even de tijd nodig om websites te beoordelen op relevantie en betrouwbaarheid. Dit is met name zo voor nieuwe websites. Stijgt jouw zoekpositie tóch niet of word je website helemaal niet geïndexeerd? Cross Internet kijkt dan graag met je mee waar het probleem zich bevindt. Middels SEO kan Cross Internet je helpen om op belangrijke zoektermen in Google een toppositie te behalen. Ook bekijken we waar het probleem ligt bij het indexeren van je website. In een vrijblijvend gesprek nemen wij je website onder de loep en verschaffen wij jou advies op maat. 

Benieuwd hoe Cross Internet kan helpen? Neem contact met ons op of vraag nu een gratis SEO scan aan!

Wil jij een toppositie in Google behalen?

Staat je website al een tijdje online, maar krijgt het geen prominente positie in de zoekresultaten? Of word je website helemaal niet gevonden? Wacht niet langer en roep hulp in! Cross Internet helpt je bij het optimaliseren van je website of pagina, met als resultaat: een top zichtbaarheid en het binnenhalen van leads. Klinkt goed toch? Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!
 

Contact
Cross Internet Lindanusstraat 12-14 6031EA Nederweert
+31 (0)495 45 11 70 Ma t/m vrij 09:00 - 17:00
Openingstijden Maandag: 08:30 - 17:00 Dinsdag: 08:30 - 17:00 Woensdag: 08:30 - 17:00 Donderdag: 08:30 - 17:00 Vrijdag: 08:30 - 17:00
Parkeertip Parkeren is mogelijk in de blauwe parkeerzone voor de ingang van ons pand. Vergeet je parkeerschijf niet!
Locatie Cross Internet Nederweert
+31 (0)495 45 11 70
Info@crossinternet.nl
+31 (0)637 45 3827
9.6 43 beoordelingen
Route Cross Internet ligt centraal in het zuiden van Nederland. Direct aan de afslag Nederweert. Deze verbindt de A2 met de N275 Weert - Nederweert. Venlo, Sittard, Echt, Eindhoven en Helmond zitten op 30 min reistijd door ligging dicht bij grens Limburg / Brabant.
Cookies op Cross Internet. Cross Internet gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie

Niet goed? Geld terug! Wij garanderen nieuwe klanten via jouw website Door onze bewezen aanpak zijn we overtuigd dat ook jouw website beter kan, deze meer bezoekers krijgt en jij nieuwe klanten en omzet genereert!

Uitgebreide garantie info
Contact opnemen
Onze formule voor meer klanten Klik voor meer informatie
Bereik meer klanten 1