13 October 2016 Websites zonder SSL onveilig gemarkeerd

Geen SSL? Onveilig gemarkeerd in Chrome!

Dat Google heer en meester is op internetgebied, weten we inmiddels. Behalve op het gebied van browsers, want die heerschappij was altijd in bezit van Internet Explorer. Tot dit jaar, want in 2016 heeft Google Chrome een groter marktaandeel verkregen dan Internet Explorer. Met 41,66% marktaandeel is Chrome nu 's werelds meestgebruikte browser. Naar verwachting gaat deze stijging nog doorzetten.

In januari 2017 zal Google Chrome een nieuwe versie van de browser uitbrengen. Versie 56 heeft een feature die voor veel websites en webshops van belang gaat zijn. De browser gaat websites die betalingsgegevens of wachtwoorden verzenden, maar die géén SSL-certificaat hebben, als onveilig markeren. Uiteindelijk zal Chrome álle websites zonder SSL als onveilig weergeven. Het zou er ongeveer zo uit kunnen gaan zien:

UPDATE: Ook Firefox markeert SSL-loze website als onveilig

24-01-2017 >>> Ook Firefox heeft vandaag aangegeven dat websites zonder SSL certificaat als onveilig gemarkeerd gaan worden in hun nieuwste browser. In versie 51, die net is uitgebracht, zal ook het bekende slotje met een streep erdoor in de URL balk verschijnen wanneer de desbetreffende website of -shop geen SSL certificaat heeft.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat bestaat uit bestandjes die informatie versleutelen alvorens deze wordt verzonden over het internet. Hierdoor is de informatie veilig en kan deze niet gelezen worden door derden. Vooral bij het verzenden van gevoelige en persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld wachtwoorden en betaalgegevens, is een dergelijk certificaat onmisbaar en juridisch verplicht.

Veilige gebruikerservaring

De reden waarom SSL-loze websites straks overduidelijk als onveilig worden gemarkeerd, is om de gebruikservaring en (het gevoel van) online veiligheid te verhogen. Eerst zou er sprake zijn van een klein slotje met een rood kruisje naast de URL om aan te geven dat een website geen SSL heeft, maar dit zou door te veel mensen over het hoofd worden gezien. Daarom heeft men besloten om rigoreuzere maatregelen te treffen. Hoe de waarschuwing er uiteindelijk precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Wat wel absoluut zeker is, is dat het ontbreken van SSL straks een echte conversie-killer gaat zijn. Dit is op zich ook wel logisch: zou u nog een bestelling plaatsen of account aanmaken op een website waar een grote rode balk met "Onveilig" op staat? Waarschijnlijk niet.

Met SSL hoger in de zoekresultaten

Mocht het bovenstaande u nog niet hebben overtuigd, dan is dit ook handig om te weten. Het is namelijk al bewezen dat https websites hoger in de zoekresultaten zullen komen dan de SSL-loze http-websites. Uiteraard wordt de positie in de zoekresultaten ook door ontelbaar andere factoren bepaald, maar SSL maakt daar nu officieel deel van uit.

Wat betekent dit voor uw website?

Heeft u een webshop of website waarbij een account wordt aangemaakt en/of betaalgegevens worden verzonden, maar heeft deze nog geen SSL certificaat? In dat geval dient er meteen actie ondernomen te worden. Neem snel contact met ons op om het SSL certificaat te laten installeren op uw website of webshop.

Heeft u een website of webshop waarbij de bovenstaande gegevens niet worden verzonden? In dat geval heeft u nog wat extra tijd, al raden we u zeker aan om alvast werk te maken van het SSL certificaat. Is het niet voor de veiligheid van uw gebruikers, dan is het wel voor uw positie in de zoekresultaten.

Contact opnemen

Terug naar overzicht
Hebben we uw interesse gewekt?Blijf maandelijks op de hoogte van de laatste nieuwtjes
Onze certificeringen
Ecabo
Cross Internet Lindanusstraat 12-14,
6031 EA Nederweert, Limburg,
Nederland
Telefoon: +31(0)495 45 11 70 Mobiel: +31(0)6 374 538 27 Mail: info@crossinternet.nl
Nieuwsbrief Online marketing nieuws waar u iets aan heeft!
© Cross Internet 2006 - 2019 | Algemene voorwaarden | Juridisch | Privacy cookieverklaring | Sitemap