Inhoud In dit artikel
Daantje
Online MarCom
Gepubliceerd: 09 Februari 2024
Laatste update: 12 Februari 2024
Leestijd: 7 minuten

Social Media Onderzoek 2024: dit zijn de highlights

Het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek 2024, uitgevoerd door Newcom Research, heeft weer interessante inzichten opgeleverd over het sociale mediagebruik in Nederland. Deze cijfers laten zien dat, ondanks de vaak negatieve berichtgeving over social media, het gebruik ervan blijft groeien. Zo is het aantal Nederlanders dat actief is op sociale mediaplatformen gestegen van 14,1 miljoen in 2023 naar 14,3 miljoen dit jaar. Een ander opvallend punt is de toename in dagelijks social media gebruik per leeftijdsgroep. Vooral bij Nederlanders onder de 40 jaar zien we een stijging, met de grootste toename in de leeftijdsgroepen van 15 tot 19 jaar en 20 tot 39 jaar. Deze groei in gebruik brengt ook verschuivingen met zich mee in de populariteit van verschillende platforms, zoals TikTok, LinkedIn en Instagram, die allemaal aanzienlijke groei laten zien.

Dit zijn de meest opvallende resultaten

Het Nationale Social Media Onderzoek, uitgevoerd door Newcom Research, biedt een diepgaand inzicht in het gebruik en de verwachtingen van social media in Nederland. Dit jaar werd het onderzoek voor de 14e keer uitgevoerd, met 7.159 deelnemers van 15 jaar en ouder. Sinds 2010 voert Newcom jaarlijks dit grootschalige onderzoek uit, waardoor er een waardevolle reeks gegevens is opgebouwd over het sociale mediagebruik onder Nederlanders ouder dan 15 jaar.

Wat zijn de meest opvallende resultaten uit het Social Media Onderzoek 2024?

  • WhatsApp blijft het meest gebruikte platform
  • BeReal verliest zijn positie
  • Net als vorig jaar groeit het gebruik van TikTok en Instagram
  • LinkedIn is de grootste stijger
  • Het succes van Threads is van korte duur

Sociale media gebruik in Nederland neemt weer toe in 2024

Het lijkt een terugkerend fenomeen te worden: ondanks de veelal negatieve berichtgeving over social media, blijft het gebruik ervan gestaag toenemen, ook dit jaar weer. Dit is duidelijk te zien in de groei van het aantal Nederlanders dat actief is op sociale mediaplatformen. Dit aantal is gestegen van 14,1 miljoen in 2023 naar 14,3 miljoen dit jaar. Hoewel deze stijgingen jaarlijks klein lijken, wordt het verschil duidelijk wanneer we teruggaan naar vijf jaar geleden, toen het aantal actieve gebruikers nog op 13,3 miljoen lag. Dat betekent een groei van maar liefst één miljoen gebruikers in 5 jaar.

Over het algemeen besteden Nederlanders gemiddeld 115 minuten per dag aan het gebruik van social media, wat een minuut meer is dan vorig jaar. Bij het analyseren van het dagelijkse social media gebruik in minuten per leeftijdsgroep, zien we vooral een toename bij Nederlanders onder de 40 jaar. De grootste stijging is te zien in de leeftijdsgroepen van 15 tot 19 jaar en 20 tot 39 jaar, beide met 7 minuten. Daarentegen is er een afname van 5 minuten te zien bij de leeftijdsgroep van 65-plussers. 

Dagelijks social media gebruik 2024

Het aantal gebruikte platforms neemt toe in leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar

Voor het eerst in jaren is er geen groei te zien in het gebruik van het totaal aantal sociale mediaplatformen, dat stabiel blijft op 4,4. Binnen het aantal gebruikte sociale mediaplatforms springt vooral de groep tussen 20 en 39 jaar eruit. Een zichtbare toename van 0,4 wordt waargenomen in deze leeftijdsgroep. Terwijl de groepen 15 t/m 19 jaar, 40 t/m 64 jaar en 80 jaar of ouder stabiel blijven met hetzelfde aantal gebruikte platforms als het voorgaande jaar, is er zelfs een lichte afname van 0,1 platforms te zien in de leeftijdsgroep 65 t/m 79 jaar (van 3,1 naar 3 platforms).

Aantal gebruikte social media platforms in 2024

TikTok, LinkedIn en Instagram: de grootste stijgers

In de voortdurend evoluerende wereld van sociale media blijven sommige platforms opvallen vanwege de constante groei. TikTok, bijvoorbeeld, blijft een stijging doormaken. Waar vorig jaar nog een spraakmakende groei van 34% werd waargenomen, is de groei in dagelijks gebruik dit jaar 6%. 

Een opvallende stijger is LinkedIn, met een groei van 10% in het aantal gebruikers, waarmee het aantal actieve gebruikers stijgt van 5 naar 5,5 miljoen. Daarnaast blijft Instagram doorgroeien. Het aantal Nederlandse gebruikers van Instagram is gestegen naar zo'n 8 miljoen, vergeleken met 7,8 miljoen vorig jaar. Van deze gebruikers maken 5 miljoen Nederlanders dagelijks gebruik van het platform, wat een groei betekent van 240.000 gebruikers ten opzichte van het voorgaande jaar.

Opvallend: Instagram minder populair onder tieners

Hoewel het gebruik van Instagram blijft stijgen, vertonen recente trends een opvallende verschuiving onder tieners. TikTok heeft Instagram ingehaald wat betreft dagelijks gebruik onder tieners. Echter, in de leeftijdsgroep van 20-39 jaar wint Instagram juist terrein in dagelijks gebruik en vergroot het daarmee het verschil met TikTok. In alle andere leeftijdscategorieën vertoont Instagram een mooie groei.

The big five onder social media platformen

The big five onder social media platformen, zoals het vaak wordt genoemd, bestaat uit WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn. Dit zijn de meest gebruikte social media platforms in Nederland.

Facebook en YouTube hebben beide nu 10,1 miljoen gebruikers in Nederland. Opvallend is dat het gebruik van Facebook dit jaar gestegen is met 265.000 gebruikers, terwijl WhatsApp een stijging van 58.000 gebruikers laat zien. Als we kijken naar de kleinere platforms, zien we een opvallende groei bij X (Twitter), met een stijging van 125.000 gebruikers. Dit staat in contrast met vorig jaar, toen het gebruik juist met 13% was afgenomen. Bovendien zien we dit jaar een aanzienlijke toename van 13% in het aantal gebruikers van Telegram.

Groei aantal gebruikers per social media platform 2024

Vormt Threads een bedreiging voor X?

Ondanks de negatieve aandacht rondom de overname door Elon Musk, heeft X de afgelopen tijd een groei in gebruik doorgemaakt. Met 3,2 miljoen Nederlandse gebruikers, wat een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar betekent, lijkt X zijn positie stevig te behouden. Het dagelijks gebruik van X is ook aanzienlijk toegenomen, met een stijging van 22%.

Threads en X concurreren als grootste speler in microblogging

Threads maakte zijn entree in juli 2023 en is sinds december officieel beschikbaar in Nederland. Met een potentieel om de nieuwe speler in de wereld van microblogs te worden, lijkt Threads een serieuze kans te hebben om terrein te veroveren. Het onderzoek van Newcom onthult dat 875.000 Nederlanders het nieuwe platform gebruiken, waarvan ongeveer 300.000 dagelijkse gebruikers. Echter is er ook een aanzienlijke groep afhakers, met ongeveer 425.000 Nederlanders die de nieuwe app hebben uitgeprobeerd maar niet overtuigd waren en het sociale medium hebben verlaten. Dit is een derde van het totale aantal Nederlanders dat Threads heeft geprobeerd. Bovendien wijst het onderzoek uit dat er weinig intentie is onder Nederlanders om het sociale medium te proberen, met 44% die aangeeft 'zeker niet' Threads uit te proberen en 1% 'zeker wel'.

Hoewel Threads een aanzienlijke gebruikersbasis heeft verworven, lijkt het toch een uitdaging te zijn om de dominantie van X te doorbreken in de wereld van microblogging. Het blijft dan ook de vraag of Threads daadwerkelijk een bedreiging vormt voor X.

Groei BeReal blijft achter

Hoewel BeReal in het Social Media Onderzoek van 2023 als een veelbelovende nieuwe speler werd geïntroduceerd, lijkt het platform moeite te hebben om zijn groei voort te zetten. Het dagelijks gebruik van BeReal is namelijk met 14% afgenomen, wat aangeeft dat het platform zijn momentum onder tieners en twintigers heeft verloren. Hoewel het totale aantal gebruikers nog steeds groeide van 1,3 naar 1,5 miljoen Nederlanders, is het aantal Nederlanders dat het platform dagelijks gebruikt juist gedaald van 0,8 naar 0,7 miljoen. Opmerkelijk is ook dat het dagelijks gebruik onder jongeren is afgenomen van 23% naar 19%, terwijl het onder 20-39-jarigen nog sterker is gedaald, van 25% naar 17%.

Waarom social media marketing niet mag ontbreken voor jouw onderneming

Bedrijven richten zich steeds vaker op social media, omdat dit de plek is waar hun doelgroep zich vaak bevindt. Dit vraagt om een actieve aanwezigheid en betrokkenheid van bedrijven op deze platforms. Gezien de voortdurende veranderingen in het social media landschap, is het raadzaam om een full service marketingbureau zoals Cross Internet in te schakelen. Wij staan klaar om te helpen bij het ontwikkelen van een doordachte en effectieve strategie die aansluit bij jouw doelstellingen. Ons team verzorgt nauwkeurig uitgewerkte campagnes op de juiste kanalen en levert kwalitatief grafisch materiaal en tekstinhoud. Door voortdurend gebruik te maken van data-analyse, optimaliseren we de strategie om het beste resultaat te behalen.

Bovendien draagt een sterke social media marketing strategie bij aan de algehele online zichtbaarheid en vindbaarheid van je website. Benieuwd naar wat Cross Internet kan betekenen voor jouw online aanwezigheid en vindbaarheid op social media kanalen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om samen te werken aan het versterken van jouw online aanwezigheid en het bereiken van jouw doelen.

Contact
Cross Internet Lindanusstraat 12-14 6031EA Nederweert
+31 (0)495 45 11 70 Ma t/m vrij 09:00 - 17:00
Openingstijden Maandag: 08:30 - 17:00 Dinsdag: 08:30 - 17:00 Woensdag: 08:30 - 17:00 Donderdag: 08:30 - 17:00 Vrijdag: 08:30 - 17:00
Parkeertip Parkeren is mogelijk in de blauwe parkeerzone voor de ingang van ons pand. Vergeet je parkeerschijf niet!
Locatie Cross Internet Nederweert
+31 (0)495 45 11 70
Info@crossinternet.nl
+31 (0)637 45 3827
9.6 43 beoordelingen
Route Cross Internet ligt centraal in het zuiden van Nederland. Direct aan de afslag Nederweert. Deze verbindt de A2 met de N275 Weert - Nederweert. Venlo, Sittard, Echt, Eindhoven en Helmond zitten op 30 min reistijd door ligging dicht bij grens Limburg / Brabant.
Cookies op Cross Internet. Cross Internet gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie

Niet goed? Geld terug! Wij garanderen nieuwe klanten via jouw website Door onze bewezen aanpak zijn we overtuigd dat ook jouw website beter kan, deze meer bezoekers krijgt en jij nieuwe klanten en omzet genereert!

Uitgebreide garantie info
Contact opnemen
Onze formule voor meer klanten Klik voor meer informatie
Bereik meer klanten 1